217917325 4206212666153192 6294386832712973530 n
Utorak 20. jul 2021.
 
Danas je Kurban bajram.
Centralna bajramska svečanost održana je u Bajrakli džamiji u Beogradu. Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Sead ef. Nasufović je predvodio bajram namaz i održao bajramsku hutbu.
 

"Sa imenom Allaha dželle šanuhu, Milosnog i Premilosnog.

Hvala Allahu, dželle šanuhu, Gospodaru svih svetova, Milosnom, Samilosnom, Vladaru dana Sudnjega. Samo se Tebi, Allahu klanjamo i samo od Tebe pomoć tražimo, uputi nas na Pravi put, na put onih kojima si milost svoju darovao, a ne na put onih koji su na sebe srdžbu izazvali niti na put onih koji su zalutali Amin.

Svedočimo da nema drugog Boga osim Allaha dželle šanuhu i svedočimo da je Muhammed njegov rob i njegov Resul.

Poštovani džemate, Allahu se neizmerno zahvaljujemo što nas je učinio živim, što je učinio živim naša srca, što nam je dao svoju pomoć, što nam je usadio želju i pre svega što nam je poklonio iman da osetimo poziv Allahov da Mu budemo na sedždi. Allahu se neizmerno zahvaljujemo što nam je omogućio da u današnjem danu, ovom veličanstvenom danu u kojem Allah Dragi prima naše dove i oprašta naše grehe, zbližava srca siromaha i imućnih, omogućio nam da budemo zajedno i da zajednički dočekamo izlazak sunca koji je najavio početak prvog dana Kurban bajrama.

Ovaj dan, draga braćo, jeste dan u kojem Allah dželle šanuhu od prvog čoveka pa do danas uvek daje iznova primer ljudima koliko je važno biti svestan Allaha Uzvišenog. I najlepši dar koji danas čovek može sebi da pokloni jeste dar svesnosti o Uzvišenom Allahu. Znate koliko smo ovih dana slušali i od našeg muftije, od naših imama da nije krv niti meso to koje stiže do Allaha na današnji dan od naših kurbana. Jedino što do Allaha stiže jeste naša bogobojaznost, naša svesnost o Allahu dželle šanuhu. To je jedino što danas iz naših srca i sa naših sedždi i sa dlanova naših ruku dok činimo dove stiže Allahu Uzvišenom. Pošto smo još uvek u ovoj pandemiji gledaćemo da ova hutba bude kraća i navešćemo najlepše primere koji će nam dati snage da ovaj Bajram bude Bajramom i da ga ukrasimo i tekbirima i našim dovama.

U tom smislu kaže Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, tj. prenosi se da je Poslanik zaklao dva kurbana, to svedoče njegovi ashabi. I Poslanik dok je prvi kurban klao zanijetio ga je za svoju porodicu i žive i umrle tako prenose islamski alimi. Ali nama je sada interesantno šta je uradio Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, sa onim drugim kurbanom. Kad je njega trebalo da žrtvujete nijet je činio: „Ovaj kurban žrtvujem za moj ummet koji je siromašan i koji neće biti u mogućnosti da zakolje kurban.“
Vidite Allahovu Milost i Njegovu apsolutnu pravdu. Srećni su ljudi koji imaju ali alejhis-selam raduje srce i siromaha onoga koji je strpljiv i onoga koji je Allahu zahvalan. Da na današnji dan zna da je svojom rukom Resulullah, Allahov Poslanik, Milost svim svetovima, svojom rukom je zaklao kurban i za njega jer ga je dragi Allah ostavio na iskušenje da bude u siromaštvu. Ima li veće radosti i sreće za sve one koji nisu u mogućnosti da prinesu kurban danas da su svesni ovog dara, ove hedije, poklona koji je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, učinio trajnim sve do Sudnjeg dana. Zatim Poslanik podeli kurban na tri dela. Jedan porodici i sebe, jedan svojoj rodbini i prijateljima i jedan siromasima. Kao da nam je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, učinio trajni plan kako da živimo i kako svoj život da delimo. Ovo je plan dok je čovek živ da zna kako se vreme raspoređuje. Pa prema podeli kurbana mi vidimo kako treba da planiramo svoj život, neka bude jedna trećina za nas i naše porodice, jedna trećina za našu rodbinu, prijatelje i komšije ali neka jedna trećina bude za siromahe. I neka zna svako verničko srce koje u sebi oseti radost zato što ga je Allah počastio da može pomoći siromasima neka zna da je na pravom putu i da je blizak Poslaniku jer je on bio uzoriti učitelj i zaštitnik onih koji imaju i onih koji nemaju. Zato se Allahova milost u ovom danu naročito primećuje među nama, vidljiva je na svakom koraku, a vi ne krijte taj rahmet i neka vam na licima bude osmeh. Osmeh je sadaka. Mi danas na licima verničkim ne vidimo osmeh danas. Ništa nemaš, osmeh imaš. Neka to bude tvoja priča, tvoj bajrak i stav. Zaista je ova naša vera laka, kaže Poslanik, ali niko neće ići protiv njene prirode a da ne bude nadvladan njom. Zato zauzmite srednji put, težite ka savršenstvu i uvek budite dobre volje. Ovo je plemeniti put na koji nam je ukazao Poslanik i Allaha molim da uvek tim putem koračamo.

Draga braćo, na kraju upućujem dovu da Allah dragi se smiluje dušama naših umrlih, očeva i majki, naših predaka. Da Allah Dragi podari zdravlja, sreće i berićeta u našim porodicama, druženjima, džematima. Da nam Allah Dragi podari zdravlja i lepe sreće. I da uvek budemo na Pravom putu. Da naše noge čvrsto koračaju Pravim putem, da naše oči uvek otvoreno i pošteno gledaju, da naše ruke uvek časno rade i grade, da naše duše nikome zla ne snuju. Amin.

Inšallah da nam svaki ibadet danas bude kod Allaha primljen, da nam Allah dragi oprosti naše grehe. Bajram šerif mubarek olsun!"

100805860 141151580848180 4163872713598828544 n 1

gajtet logo veliki

 

logo RIZS

Halal Srbija