S imenom Allaha, Svemilosnog, Milostivog.

Svaka hvala pripada Uzvišenom Allahu, a selam i salavati poslednjem poslaniku Muhammedu, sallallahu alejhi ve sselem, njegovoj časnoj porodici i ashabima.

Poštovani slušaoci, braćo i sestre, dragi naši prijatelji, kao što vas je već obavestila redakcija vašeg GMS Radija, od danas 19. Ša’bana (6. juna), emitovanjem prve epizode emisije Islamska čitanka, radio Glas Muslimana Srbije, počinje sa emitovanjem sedam novih, tematski različitih emisija.

Subota, 11 časova – ISLAMSKA ČITANKA-  Naši najmlađi voditelji, učenica osnovne i učenik srednje škole, Emilija Sadiku i Zafir Bećiri, vode vas na jedan neobičan način kroz sve važne lekcije o našoj veri. Kroz dijalog zajedno učimo o islamu, zajedno prolazimo kroz najbitnije stvari, dečijim jezikom i dečijim načinom razmišljanja odgovorićemo na mnoga pitanja, od kojih su najbitnija: šta je islam, iman, naučićemo sve o namazu, halalu i haramu.

Nedelja, nakon akšam namaza – DNEVNIK MAJKE MUSLIMANKE - Emisija u kojoj  profesorka Merima Al–Šukeir obrađuje teme koje se tiču odgajanja i vaspitavanja dece u skladu sa din Islamom. U formi dnevničkog zapisa uzorne majke, Aiše, monološkim putem, prenosiće se odgovori na pitanja sa kojima se svaka majka muslimanka u savremenom društvu suočava i pružati oslonac u savladavanju izazova koji se pred nju postavljaju.

Ponedeljak, nakon akšam namaza - RADIO ILMIHAL - Eminentni gosti: imami, hatibi i profesori islamskih nauka u razgovoru sa voditeljem objašnjavaju praktikovanje i pre svega prihvatanje propisa bez kojih nije moguće biti musliman, bez kojih se nije moguće pokoriti Allahu Uzvišenom. Emisija koja će pokušati da najjednostavnijim pristupom, jednostavnim rečnikom dostavi slušaocima sve ono što bi morali znati o temeljima Islama.

Utorak, nakon akšam namaza - ZIJARETI – Tema emisije je realan život muslimana na teritoriji Srbije, njihovo organizovanje, delovanje, uslovi života, uspesi i iskušenja sa kojima se suočavaju. Ekipa GMS Radija je svake sedmice na terenu u zijaretu islamskim institucijama, džematima, islamskim organizacijama i udruženjima u nekom od gradova Republike Srbije .

Sreda, nakon akšam namaza - RISALA - Različiti gosti, a zapravo domaćini, istaknuti pojedinci koji su svoje znanje sticali na poznatim i priznatim fakultetima, imaju za cilj da slušaocima prenesu poruku iz raznih oblasti islama a sve to na osnovu dokaza iz Kur’ana i hadisa, odnosno onako kako su te dokaze razumele prve generacije muslimana.

Specifičnost ove emisije jeste to što su predavači sa različitih govornih područja pa ćete tako imati priliku da slušate predavanja na bosanskom, srpskom, arapskom, goranskom, albanskom, romskom, turskom i engleskom jeziku.

Četvrtak, nakon akšam namaza - ŽENA U ISLAMU - Profesorka Erna Juković-Hajrović obrađuje teme koje se tiču oblikovanja ličnosti žene i njenog delanja u skladu sa Islamom. U monološkoj formi, prenosiće se znanje neophodno za suočavanje sa svim izazovima koji se pred muslimanku u savremnom društvu postavljaju. Uključivaće se problematika koja se vezuje za određeni životni period žene, ali  i ona pitanja koja su aktuelna u svim životnim dobima. Na taj način, uz Božiju pomoć, uticaće se ne poboljšanje ponašanja, islamskog  ahlaka i morala, i usmeravati svakodnevne delatnosti žene ka postizanju Allahovog zadovoljstva kao vrhunskom cilju.

Petak, nakon akšam namaza – INTERVJU – U našem studiju ugostićemo ljude iz javnog i kulturnog života Srbije ali i regiona. U formi direktnog intervjua bez kalkulisanja i uzdržavanja sa našim gostima ćemo  otvoreno razgovarati o aktuelnim temama iz vere, politike i kulture i insistirati na odgovorima koje tražimo.

Toplo vam preporučujemo da budete uz nas. Vaš GMS Radio.

100805860 141151580848180 4163872713598828544 n 1

gajtet logo veliki

 

logo RIZS

Halal Srbija