WhatsApp Image 2021 04 23 at 04.14.30
U organizaciji Bošnjačkog nacionalnog veća, u sredu 21. aprila, upriličen je radni iftar za ambasadore Republike Turske i Bosne i Harcegovine u Srbiji, Hami Aksoya i Aidu Smajić. Iftaru je prisustvovao i reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije, Sead ef. Nasufović.
 
Između ostalog, novoimenovani turski ambasador u Beograd Aksoy je kazao da je za njega veoma važno što prisustvuje iftaru, te da je tokom prve posete Novom Pazaru i regiji Sandžak imao mnogo važnih razgovora.
 
"Imali smo plodotvorne susrete i razgovore. Odnosi između Turske i Srbije su na najvećem nivou u istoriji. Koliko ovi odnosi budu jaki toliko će biti i jako naše prisustvo u Sandžaku. I mi Bošnjake Sandžaka i naše građane poreklom iz Sandžaka vidimo kao most saradnje. Ovde se osećam kao u svojoj kući i u skladu sa svojim mogućnostima ćemo vam pružati podršku", poručio je Aksoy.
 
Ambasadorica Smajić je kazala da je dobijanjem saglasnosti za otvaranje konzulata BiH u Novom Pazaru započet novi proces razvoja bilateralnih odnosa BiH i Republike Srbije.
Ocenila je da su odnosi dve susjedne zemlje dobri i da samo razgovorom, međusobnim uvažavanjem, poštovanjem teritorijalnog integriteta, suvereniteta i nezavisnosti BiH bilateralni odnosi moraju se unapređivati.
 
“Vjerujem da će u narednom periodu doći do unapređenja i bolje saradnje. Ekonomski razvoj je pokretačka snaga bilateralnih odnosa. Posljedica dobrih odnosa Srbije i Turske je investiranje Turske u Srbiji”, naglasila je ambasadorica BiH u Beogradu.
 
Pored reisu-l-uleme Islamske zajednice Srbije, zajedničkom iftaru prisustvovali su i predstavnici turskih državnih institucija i firmi u Srbiji, predstavnici lokalnih samouprava Novog Pazara i Tutina, kao i narodni poslanici.
 
Anadolu Agency (AA)

100805860 141151580848180 4163872713598828544 n 1

gajtet logo veliki

 

logo RIZS

Halal Srbija